bloglovin CamillaPedersen's Profile Page

Answers

Var det svårt att passa in i skolan de första dagarna?
En av sakerna som verkligen hjälper en som utbytesstudent är just att man inte riktigt passar in. När folk får veta att man är utbytesstudent är de intresserade, hjälpsamma, och har tusen frågor. De första två dagarna här var jag så förvirrad och förstod inte hur någonting fungerade i mina klasser, men jag frågade bara någon bredvid om hjälp, eller så spreds ordet om att jag var från Sverige och sen handlade resten av lektionen om mig, haha. Första lunchen var däremot kaos, men jag satt med en snäll tjej från en av mina lektioner och allt löste sig!

Är det svårt med engelskan ibland?
Jag hade MVG i både Engelska A och B, så jag har väl aldrig riktigt haft problem med engelskan. Men jag får höra nu i efterhand att min accent är helt borta, och jag märker själv att det nästan är enklare att prata engelska än svenska nu.

Vilka sporter har ni i skolan?
Football, baseball, basketball, soccer, tennis, cross country, track, bowling, wrestling, softball and swimming.Är det jobbigt med klädreglerna i skolan?
Det är jobbigt att behöva gå ut och köpa khaki-byxor, pikétröjor och veta att jag aldrig någonsin kommer använda de igen. Det är såklart tråkigt att inte kunna ha på sig vad man vill, men på ett sätt är det också skönt att slippa oroa sig för vad man ska ha på sig varje morgon!

Vilka ämnen läser du?
I vår skola har vi 4 ämnen första terminen och 4 andra, och lektionerna är 1 ½ h långa. Samma schema varje dag!
Första terminen läste jag:
1st block: Spanish I - Mrs Maranto
2nd block: Tech Theatre I - Mrs Edwards
3rd block: World History - Mr Mac
4th block: Psychology - Mrs Harper

Nu läser jag:
1st block: Sociology - Mrs Harper
2nd block: English III - Mr Hayden
3rd block: US History - Mr Mac
4th block: Athletics PE - Coach May

Tycker du om Louisiana som delstat? (Jag ska också till Louisiana, och det var mitt tredjehandsval).
Ja, jag tycker om det här! När jag först fick veta att jag hamnat här var jag också tveksam, eftersom att det var mitt tredjehandsval också. Men nu älskar jag det! Det finns så mycket som är speciellt med Louisiana. Vi har hela the Cajun culture, Cajun-mat, jazzmusik, plantation homes, voodoo-historia och allt möjligt. Sen har vi ju våra alligators, swamps, enorma trucks, och en härlig Söderndialekt också!

Har du haft mycket hemlängtan?
Månad 3-5 hade jag ganska mycket hemlängtan. Det betyder inte att jag satt och önskade att jag var hemma varenda dag, utan att jag verkligen tänkte på mina föräldrar och vänner några gånger i månaden och insåg hur mycket jag saknade dem. Sålänge man håller sig upptagen med att göra saker är det inga problem med hemlängtan tycker jag, och sedan jag bytt familj och har varit gladare så har jag knappt märkt av hemlängtan längre :)

Om du fick gå ett år till i USA, skulle du gjort det då?
Jag tror faktiskt att jag skulle det, trots att jag saknar min familj och mina vänner. Men nu har jag lärt känna så mycket fint folk här, och min klass hemma i Sverige kommer ta studenten till sommaren - så jag hade gärna stannat här och tagit graduation nästa sommar!Är det något du önskar vore annorlunda med den här resan?
Jag önskar bara att jag hade hamnat i den här värdfamiljen direkt, eftersom att vi passar ihop så mycket bättre. Jag känner mig precis som en i familjen och det händer alltid någonting här, vi har inte en tråkig stund!

Varför har du bytt värdfamilj?
Den här frågan har jag fått jättemånga gånger, men jag känner inte att det är så respektfullt att skriva allt det här i bloggen. Jag kan väl säga att vi bara inte passade ihop, och jag kände att jag var tvungen att byta. Och jag är glad att jag gjorde det!

Visst var någon i den förra värdfamilj i filmbranschen? Kan du berätta mer om det?
Ja, min förra värdpappa var i filmbranschen! Han jobbade nere i New Orleans, och var bara hemma ungefär 2 helger i månaden. Han jobbade med att bygga movie sets, och har jobbat med en del stora människor. Däremot får de inte berätta särskilt mycket pga att de inte vill att någon "stjäl" filmidéer osv, så de får inte berätta särskilt mycket förrän ungefär ett år senare när filmen de jobbat på har släppts på bio eller dvd. De har faktiskt jättemånga filmer som kommer till New Orleans istället för Hollywood nu, och allt spelas ändå in i stora lagerlokaler så det spelar ju inte så stor roll. Jag fick gå och se en filmset han jobbade på en dag i New Orleans, det var ganska grymt!

Fördelar/nackdelar med den svenska skolan jämfört med den amerikanska?
     - Mer frihet i Sverige! Ingen skoluniform och man kan inte få detention, böter eller bli "uppskriven"
     - Att allt är gratis i den svenska skolan. Mat, aktiviteter och det fina studiebidraget :)
     - En sak jag faktiskt tycker är bra med Sverige är att man får svåra uppgifter i skolan. Här får alla A sålänge man gör uppgifterna, oberoende på hur bra det faktiskt är. Även om jag tycker det är skönt med lätt skolarbete här, så tycker jag att det är lite dumt att man inte bedöms på hur bra man gör saker.
     - Att inte behöva kalla sina lärare för Ms., Mrs. och Mr., eller svara med "yes sir" och "yes ma'am".

     - Något vi hade behövt i Sverige är school spirit. Det gör skolan så mycket roligare!
     - Det bästa med skolan i USA är nog alla sporter, dances och sånt. Hela året är det antingen football, soccer, basket eller baseball som hela skolan går till, och såklart homecoming, sadies och prom! 
     - Att man har alla lektioner med olika människor här, och att man har raster samtidigt. Man lär känna så himla mycket folk, och man tröttnar inte på varandra!

Ditt bästa råd till någon som ska åka?
Åk, ha kul, prova på så mycket nya saker som möjligt! Var öppen och berätta gärna att du är en utbytesstudent, så kommer du inte ha några problem med att lära känna människor. Säg aldrig nej till att prova på något, eller att umgås med någon från skolan! Gå på så mycket aktiviteter som möjligt, det gäller ju att inte ångra sig sen när man väl är hemma igen :) tiden går fortare än man tror! Och lycka till!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0